Když západní spojenec Saúdská Arábie promluví.

12. 04. 2015 17:05:00
Na dvojí metr v mezinárodním právu už jsem si dávno zvykl a jen skutečně ty největší paradoxy mě můžou překvapit. Z mezinárodního práva se stal toaletní papír. Z OSN se zase stal bohužel nepotřebný debatní klub, který může vydávat charty jaké chce a stejně je nikdo nebude respektovat. Občas ovšem skutečnosti nabídnou (ne)příjemné pobavení. O pobavení se bez povšimnutí českých pisálků(jako obvykle, když umíte jen překládat zahraniční zdroje a to ještě zdroje velmi omezené) postarala Saúdská Arábie. Možná bych (ne)jen redaktorům z idnesu doporučil, aby místo mini dokumentů, jak vnímáme muslimy na našem území a zdali na ně občas nekoukneme, vyrazit se zvídavou kamerou do Saúdské Arábie a udělat trošku jiný pokus. Napadá mě třeba mini-dokument o tom, jak budou vnímat redaktorky oblečené do západní módy, případně redaktory s křížkem na krku.

Paradox první.
Saúdská Arábie nedávno zahájila vojenskou intervenci do Jemenu. Zdůvodnění je skutečně směšné. Šíité jsou nelegitimní pučisté, kteří se nedemokratickými prostředky dostali k moci. Co na tom, že jemenští sunnité se k moci dostali během arabského jara stejnými prostředky. Co na tom, že OSN v roce 2014 zprostředkovala dohodu mezi vládou a kmenem šíitů, která měla zaručit složení nové vlády, kde budou mít jižanští separatisté a šíité zastoupení. A co na tom, že to bylo splněno zhruba na půl.
Vrcholem paradoxu je ovšem zdůvodnění invtervence v podání Saúdské Arábie.
Saúdská Arábie, která nese jméno podle vládnoucího klanu, brutálně potlačující (ne)jen opozici, mluví o demokratických principech. Země, kterou jejich zakladatel před 70ti lety pojmenoval podle jejich rodu. Země, kterou klan Saúdů oficiálně považuje za svůj majetek. Země, kde ústavu představuje korán a trestní právo představuje šaría. Země, kde jsou volby zakázané. Země, odkud pochází největší teroristé, které tenhle svět poznal. Země, odkud jsou tihle teroristé financováni. Takové země nás učí o demokracii.
Ostatně nejvíce vystihující je skutečnost, že zatímco šítové drželi bývalého jemenského prezidenta v domácím vězení, odkud bez problémů utekl, Saúdové nakládají s opozicí mnohem šetrněji. Opozice v Saúdské Arábie je v lepším případě bičována. V tom horším obviněna z kacířství a je s ní naloženo dle trestního práva. Vzhledem k uplatňování práva šaría asi nemusím zdůrazňovat, jak dotyčný uzavře svůj život.
Pokud jsi ale západní spojenec, lidské práva už zase tak prim nehrají.


Paradox druhý.

Saudská Arábie také vyjádřila obavu nad možnými civilními oběťmi během „občanské války“. Není ovšem civilní oběť jako civilní oběť. A tak jedny z prvních bomb dopadly na šíitskou mlékárnu a uprchlický tábor. Domnívat se, že se tak stalo omylem by bylo velmi naivní. Saudská Arábie vlastní technologie od USA a něco takového se dá s určitostí vyloučit. Šíitská civilní oběť má ale trochu jinou váhu, než ta sunnitská.


Paradox třetí
Saúdská Arábie je připravena i pro pozemní operace v Jemenu, pozemní operace proti IS ovšem jednoznačně vylučuje. Armáda Saúdské Arábie disponuje jednou z největších a nejmodernějších armád z arabských zemí, které se připojily do koalice proti IS a kterou trefně irácký prezident označil za pouhou fata morganu. Zajímavostí je, že i přes její mohutnou armádu je procentuální zastoupení Saudské Arábie v koalici nejmenší – méně než 10%. Iniciativa Saudské Arábie proti vzbouřencům v Jemenu je naopak mnohem větší.

Kdo vše může být naším spojencem?
Vyvstává tedy otázka, jak můžeme takový stát nazývat naším spojencem. Pokud se za spojenectví nepovažuje výstavba mešit po celé Evropě, které Saúdská Arábie společně s Katarem financují, neshledávám jediné pozitivum na spojenectví.


Spojenectví má ale jedno nepsané pravidlo. Pokud máš ropu, můžeš být náš kamarád a to za jakýchkoliv okolností. Samozřejmě za předpokladu, že nám jí dáváš. Pokud máš a nedáváš, budeme mluvit o lidských právech a pokud se i tak nepoučíš, uvalíme na tebe sankce,vyvoláme nové arabské jaro, uvrhneme tvůj stát do občanské války a pokud se i tak nezměníš, vlítneme bez mandátů OSN do tvé země a uděláme pořádek. Pokud ropu máš a dáváš, dělej si co chceš a my zavřeme oči, stáváš se naším odvěkým přítelem. Vstupuješ do části světa, kde mezinárodní právo uplatňováno už nebude, vstupuješ do světa, kde nepotkáš sankce, ačkoliv kamenuješ lidi ve své zemi a narušuješ integritu ostatních států. Vstupuješ do sféry neomezených možností, přestože pro nás představuješ export cizí kultury.

Je na čase připustit, že USA roste v exportu politických systémů silná konkurence. Jestliže USA je ve svých exportech demokratických hodnot velmi neúspěšná a můžeme vidět katastrofální následky v Libyi nebo Iráku, tak Saúdská Arábie se stává exportérem náboženského fundamentalismu a kulturní hegemonie číslo jedna. Každý další neúspěšný export a svrhnutí do jisté míry sekulárních států představuje pro Saúdskou Arábii posun na šachovém poli. I proto můžeme vidět, že Saúdové jsou s intervencemi USA naprosto spokojeni, přestože útočí na jejich "bratrské" muslimské národy. Jejich intervence má za následek často pouze jediné. Státy vyhledávají nového partnera ve svém regionu, který představuje určitou stabilitu a záruku bezpečí. Tím se za současných okolností stává wahábistická Saúdská Arábie. Na druhou stranu představuje také vlnu imigrace muslimů do Evropy, kde Katar a Saúdská Arábie financují výstavbu mešit a postarají se o vhodnou výchovu "náhradních" Evropanů za původní obyvatelstvo.
Ve světě tak vyrostl nový hráč bojující o světovou hegemonii. Paradoxní je, že samotný nezvolený kapitán světového pořádku mu nabízí pomocnou ruku.




Autor: Michal Urban | neděle 12.4.2015 17:05 | karma článku: 36.73 | přečteno: 1774x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3129
Jmenuju se Michal Urban. Narodil jsem se v roce 1992 a svůj život prožívám v neoliberální společnosti, která opustila své kořeny a podstatu bytí. Jsem jeden z mnoha příslušníků generace na kterou čeká pouhé splácení dluhu, za které nenesu žádnou odpovědnost, stejně jako miliony ostatních. Jsem příslušník generace na které čeká časovaná bomba v sociálním experimentu prováděná kulturními marxisty, zvaným multikulturalismus. Jsem člověk odmítající stát se součástí vykořeněné šedé masy individualistů. Můj FB: https://www.facebook.com/tomas.tucek.12327

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...